
Welkom op de site van Perfect Pellet! l 100% betrouwbaar l Gecertificeerde houtpellets l Geen pellets uit conflictgebieden en sanctielanden l 100 % duurzaam naaldhout uit Scandinavië en de Baltische Staten l Heeft u vragen? Bel gerust naar 06 55333642 of mail naar info@perfectpellet.nl
Gecertificeerde topkwaliteit ✔ Granulita & Agriselect pellets op voorraad ✔ Alleen wite pellets van naaldhout ✔
Witte of bruine pellets?
Houtpellets... Tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Dit komt mede omdat de vraag sinds september 2022 explosief is toegenomen. Maar, welke pellets zijn de beste keuze voor je pelletkachel? Welke certificaten dienen pelletkorrels te hebben voor een optimaal rendement? Kies je voor witte of bruine pellets? Wij leggen je de verschillen uit!
Welke soorten pelletkorrels zijn er?
Simpelweg zijn pelletkorrels te verdelen in twee kleuren: bruine en witte pellets. Beide kleuren hebben unieke eigenschappen, hun eigen productieproces en komen uit verschillende bossen. Deze twee soorten zijn weer te op te delen in 6 groepen houtpellets:
Hardhoutpellets
Deze bruine pellets worden specifiek gemaakt van hardhoutsoorten zoals eiken, beuken, esdoorn, berken en kersen. Hardhoutpellets staan bekend om hun hoge calorische waarde en langere brandduur. Ze worden vaak gekozen voor hun intense warmteafgifte en langdurige verbranding.
Loofhoutpellets
Net als hardhoutpellets een bruine soort. Deze pellets worden eveneens gemaakt van hardhoutsoorten, zoals eiken, beuken en esdoorn. Loofhoutpellets hebben over het algemeen een hogere dichtheid en een langere brandduur. Ze geven relatief veel warmte af en bevatten meestal iets meer as dan naaldhoutpellets.
Gemengde pellets
Dit zijn pellets die gemaakt worden van een mix van verschillende witte en bruine houtsoorten. Gemengde houtpellets kunnen zowel naaldhout als loofhout bevatten. Ze combineren vaak de voordelen van beide soorten, zoals een goede verbrandingsefficiëntie en een evenwichtige asproductie.
Naaldhout pellets
Deze volledig witte pellets worden gemaakt van naaldhout, zoals sparren en dennen. Naaldhoutpellets zijn erg populair vanwege hun hoge energetische waarde en efficiënte verbranding. Ze hebben doorgaans een lichtere kleur en bevatten minder as.
Schorspellets
Schorspellets zijn brandstofkorrels die worden vervaardigd uit gedroogde schors van bomen. Deze pelletkorrels zijn meestal goedkoper dan de andere soorten houtpellets. Deze soort houtpelles branden vaak minder lang en laten meer as achter in je pelletkachel.
Biopellets
Biopellets, ook bekend als biobrandstofpellets, zijn milieuvriendelijke pellets die worden vervaardigd uit organisch materiaal zoals houtafval, landbouwresiduen of andere hernieuwbare bronnen. Ze bieden een duurzame en efficiënte energiebron, verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen bij aan de vermindering van broeikasgasemissies. Biopellets zijn meestal wit.

Hoe worden deze pellets gemaakt?
Witte pellets
In de meeste gevallen worden witte pellets gemaakt van gedroogd houtafval zoals zaagsel, houtsnippers en houtkrullen. Het houtafval wordt verzameld en zorgvuldig gedroogd om het vochtgehalte te verminderen. Vervolgens wordt het gedroogde materiaal vermalen tot fijn zaagsel en onder hoge druk samengeperst. Het natuurlijke bindmiddel in het hout, lignine, zorgt voor de samenhang van de pellets. Na het persproces worden de pellets afgekoeld, gezeefd en verpakt voor distributie.
Bruine pellets
De bruine pelletkorrels worden gemaakt van biomassa zoals houtsnippers, zaagsel of landbouwafval. Het productieproces van bruine houtpellets omvat een extra stap genaamd torrefactie. Hierbij wordt het biomassa-materiaal blootgesteld aan hoge temperaturen in een zuurstofarme omgeving, wat resulteert in een thermische behandeling. Dit proces verandert de chemische en fysische eigenschappen van het materiaal, waardoor de pellets een hogere energiedichtheid krijgen en betere verbrandingseigenschappen. Bruine houtpellets hebben een relatief hoog calorisch vermogen en een lage vochtigheidsgraad, waardoor ze efficiënt en krachtig zijn bij het verwarmen van huizen.

Wat is het verschil tussen bruine en witte pellets?
Het verschil tussen beide kleuren zit dus in de manier van produceren en de grondstoffen die hierbij worden gebruikt. Witte en bruine pellets hebben hierdoor allebei hun eigen unieke eigenschappen. Maar hoe heeft dit invloed op jouw pelletkachel? Onderstaand vergelijken we de twee soorten op de vijf belangrijkste factoren.
Asgehalte
De witte pellets hebben een lager asgehalte dan bruine pellets. Een laag asgehalte is van groot belang voor de levensduur van je pelletkachel. Wanneer pellets een te hoog asgehalte hebben, zal er veel zwarte as achter blijven in de pelletkachel, waardoor de kachel op lange termijn minder goed zal branden en waardoor je meer tijd kwijt bent aan onderhoud. Witte pellets daarentegen hebben een veel schonere verbranding en laten slechts een zeer kleine hoeveelheid grijze as achter. Om je een beeld te geven: het asgehalte van witte pellets bedraagt ongeveer 0,7% en van bruine pellets is dit tussen de 1 en 3%.
Efficiëntie
Witte pelletkorrels hebben naast een lager asgehalte ook een lager vochtgehalte dan bruine pellets. Het vochtgehalte heeft invloed op de efficiëntie van verbranding, omdat het energie vereist om het vocht te verdampen voordat de pellets kunnen ontbranden. Door het lagere vochtgehalte branden witte pellets efficiënter en wordt er meer warmte geproduceerd.
Duurzaamheid
Als we de focus werpen op duurzaamheid zijn witte pellets wederom een betere keuze dan bruine pellets. Ten eerste worden witte pellets gemaakt van gedroogd houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers, waardoor er gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen en het afval van de houtindustrie wordt verminderd. Dit vermindert de vraag naar hout en verkleint de ecologische voetafdruk. Bovendien produceren witte pellets minder as en verontreinigingen tijdens verbranding, waardoor de emissies worden verminderd en de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Kortom, als je waarde hecht aan duurzame verwarming van je ruimte zijn witte pellets een milieuvriendelijkere keuze.
Verbrandingswaarde
De verbrandingswaarde, ook wel vaak calorische waarde genoemd, geldt als een van de belangrijkste factoren voor houtpellets. Over het algemeen hebben witte pellets een hogere calorische waarde dan bruine pellets, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige niet gecertificeerde witte pellets verwarmen namelijk niet even goed als bruine pellets. De hogere calorische waarde van witte pellets is het resultaat van het gebruik van hoogwaardig houtafval met een lager vochtgehalte en een uniformere samenstelling. Dit maakt witte pellets efficiënter en biedt een hogere warmteopbrengst, wat resulteert in een effectievere verwarming van ruimtes en een verminderde brandstofbehoefte.
Prijs
Over het algemeen zijn bruine pellets een stukje goedkoper dan witte pellets. De witte pelletkorrels zijn van betere kwaliteit en daarom ook wat duurder. Echter, als je wil besparen en je kachel niet minder gevoelig is (zoals pelletkachels bij industrieel gebruik) dan zijn bruine pellets ook een goed alternatief.
Conclusie
Hecht jij veel waarde aan een optimaal rendement, een schone en efficiente verbranding en een zo duurzaam mogelijke verwarming van je ruimte? Dan zijn witte pellets de betere keuze voor je pelletkachel. Omdat de witte pellets op deze aspecten beter scoren dan bruine pellets, voldoen deze pellets ook aan hogere en in sommige gevallen zelfs meerdere certificeringen. Door het productieproces van witte pellets en de kwaliteit ervan voldoet het vaak aan de ENplus-A1 (het hoogste certificaat voor pelletkorrels), DINplus en soms zelfs de FSC voor verantwoord bosbeheer certificaten! Een voorbeeld van een pelletkorrel die aan alle drie certificeringen voldoet, is de Granulita premium korrel. Deze witte pelletkorrels behoren tot de beste houtpellets van Europa omdat het hout wordt geleverd door kwalitatieve houtverwerkers en boseigenaren.